De Cactus
Wil je een echte stoere kamerplant?! Wat dacht je van een Cactus! Deze stekelige plant is hip en stoer en daarbij ook nog eens gemakkelijk te verzorgen. Dus groene vingers zijn niet nodig!
De cactus mag donker en droog staan, water geef je pas wanneer de grond is ingedroogd. Maar, geef hem niet te veel water! Dat is namelijk de enige manier waarop je een cactus kapot kunt krijgen. Ook qua temperatuur is een cactus niet veeleisend, alle (normale) temperaturen volstaan, behalve wanneer de temperaturen onder het nulpunt komen.
Wist je dat er tussen de 1500 en 1800 cactus soorten bestaan?
Cactussen vallen onder de succulenten, net als vetplanten. Ze zijn goed aangepast aan het leven in warme en droge leefomstandigheden. De stekels van de plant beschermen tegen het aanvreten door dieren. Maar ook spelen de doorns een rol bij de warmtehuishouding van de plant.
Hoe haal je cactussen en vetplanten uit elkaar zou je denken, want soms lijken ze enorm veel op elkaar. Voor de cactus is het kenmerkend dat de doorn uit een areool groeit. Stekels van succulenten die op cactussen lijken, groeien niet uit een areool.
Sommige cactussoorten kunnen wel meer dan 12 meter hoog worden. De meeste soorten zijn dagbloeiers maar er zijn enkele soorten waarbij de grote bloemen zich alleen ‘s nachts. Een voorbeeld daarvan is ‘de koningin van de nacht’. Wat alle cactussen met elkaar gemeen hebben is dat ze allen bloemen voortbrengen.
Cactussen komen uit Amerika en groeien voornamelijk in gebieden met afwisseling van droge en minder droge seizoenen. Een klein aantal komt juist voor in tropische regenwouden. Ze komen voor tot in het zuiden van Canada. Voor deze laatste geldt, dat deze planten ook in West-Europa winterhard zijn, voorwaarde zijn wel dat er een goede afwatering en enige beschutting tegen regen geboden wordt.
Copyright 2019 – Stephanie C. Boers – Huisje Boompje Blogje – All Rights Reserved