Alocasia’s, toffe en stijlvolle kamerplanten

Alocasia’s, toffe en stijlvolle kamerplanten

Alocasia’s zijn super mooie, stijlvolle planten. Ze kenmerken zich door hun lange stelen en vaak grote bladeren. Ze hebben echter wel echt een gebruiksaanwijzing wat betreft verzorging, het zijn niet de gemakkelijkste planten. Daar wil ik je dus wat meer over gaan vertellen zodat jouw groene vriend het optimaal gaat doen!
Van een hele leuke nieuwe planten webshop, genaamd plantrebelz.nl mocht ik een aantal leuke plantjes uitzoeken, ik ben voor een aantal verschillende Alocasia stekjes gegaan zodat ik deze kan laten zien in dit blog. Ook zal ik een paar Alocasia’s uit mijn eigen collectie laten zien.
Bij Plantrebelz.nl hebben ze behalve stekjes ook grote en kleine kamerplanten, staande, en hangplanten! Hartstikke tof!

Waar komen Alocasia’s vandaan?

Alocasia’s zijn tropische planten die voornamelijk uit Azië komen. Ze komen voornamelijk uit India. Daar kunnen de bladeren wel tot anderhalve meter doorsnede worden. Dat is dus echt HUGE! Als het regent kun je er dus gewoon onder schuilen! Wauw.. Wat zou ik er gelukkig van worden om zulke planten in het echt te kunnen bewonderen, in Azië.
Maar vergis je niet, ook als kamerplant kunnen ze behoorlijk uit de kluiten groeien hoor! Ik heb een Alocasia Zebrina gehad die 1 meter hoog was en 1,5 meter doorsnede had uiteindelijk. Voor ons huis werd hij toen echt te groot, dus heb ik hem toen verkocht. Wel met pijn in mijn plantenmoederhart natuurlijk!

Alocasia Yucatan Princess

Water geven

Water geven is altijd even een dingetje en moet je per plant een beetje aan voelen. Alocasia’s houden ervan een beetje licht vochtig te blijven. Al is bij mij de aarde vaak alweer droog voor ze weer krijgen, in de praktijk gaat dat goed. Geef ze alleen niet te veel water in een keer, want dan komen ze in een laagje water te staan wat wortelrot kan veroorzaken. Vaak herken je dit al snel aan de bladeren die langs de randen geel worden.
Wanneer ze te weinig water krijgen, gaan ze slap hangen. Net als de meeste plantjes overigens.
Omdat deze plant uit de tropen komt is hij gewend aan een vochtige omgeving. Zorg ervoor dat je daarom regelmatig met wat water besproeit. Ik doe dit zelf met een plantenspuit.

Alocasia Zebrina

Eigenaardigheden

Regelmatig stoot de Alocasia zijn oudere bladeren af. Vaak is dit er maar eentje per keer. Hij wordt dan een beetje geel, de stengel wordt slap en dan knakt hij. Maak je geen zorgen.. dit is normaal!
Op een gegeven moment ga je dit herkennen en zie je al, oke.. dit is er weer eentje. Je kunt er dan voor kiezen het blad met de steel te verwijderen voordat deze zelf gaat knakken. Het scheelt je plant dan energie die hij weer in een nieuw blad kan stoppen. Knip hem 10 cm vanaf de onderkant af, zodat er niets met de basis van de plant kan gebeuren. Doe dit met een schoon schaartje of mes.

Alocasia Wentii

Guttatie

Alocasia’s druppelen regelmatig water van het blad, meestal vanaf het puntje. Dit heet guttatie. Helaas kun je dit niet voorkomen, dit hoort echt bij de plant. Vaak zie je dat dit gebeurt na het waterwegen. Heb je een duur parket, dat zou ik de plant ergens anders neerzetten of juist ervoor zorgen dat hij op een leuke verhoging staat met een rond kleed eronder bijvoorbeeld.

Alocasia Stingray

Licht en klimaat

Alocasia’s staat graag op een lichte plek met veel zonlicht. Wanneer de plant te weinig licht krijgt zal hij langere stengels gaan maken om zo meer licht op te vangen. Het kan dan ook voorkomen dat de stengels het gewicht van de bladeren niet meer kan dragen. Dan zal de stengel helaas afbreken. Voorkom dit door hem op een goede lichte, zonnige en warme plek te zetten! ls hij ongeveer 5 uur direct zonlicht krijgt is hij helemaal happy.
Het beste is om de plant daarom zo’n twee meter van een raam op het zuiden of direct voor een raam op het westen of oosten te zetten. Als je hem voor een raam op het noorden zet krijgt hij meestal te weinig licht. Net zoals veel planten groeit de Alocasia graag naar het licht, draai hem daarom regelmatig een kwartslag.
Deze plant in de buurt van een kachel zetten is trouwens ook niet aan te raden. De lucht is daar te droog. Heb je vloerverwarming? Zorg dan dat je plant op een krukje of tafeltje staat. Anders is de kans helaas groot dat hij dood zal gaan.

Alocasia Dragon Scale

Voeding

Omdat de plant snel groeit, verbruikt hij ook snel zijn voedingsstoffen. Je kunt hem regelmatig wat vloeibare plantenvoeding geven of je kunt zelf op een natuurlijke en gemakkelijke manier plantenvoeding maken. Lees hiervoor mijn blog 10 tips om gemakkelijk natuurlijke plantenvoeding te maken.

Alocasia Sarian (Eigen collectie)

Verpotten

De Alocasia groeit vrij snel, daarom is het aan te raden er goed op te letten dat hij niet te krap in zijn pot komt te staan. In principe worden planten vaak verkocht in een te kleine kweekpot, dit scheelt ruimte en dus ook transport kosten. Daarom verpot ik zelf ook negen van de tien keer mijn net gekochte plant meteen na de aanschaf. Je kunt gewone universele potgrond voor binnen planten gebruiken.

Alocasia Lauterbachiana (Eigen collectie)

Stekken

Wil je je Alocasia Stekken? Dat kan je het gemakkelijkste doen door te worstelstekken. Als je pot groot genoeg is komen er vanzelf nieuwe plantjes omhoog piepen! Snij dit plantje pas van zijn moeder los wanneer hij 4 blaadjes heeft. Wanneer je dit in de lente doet zal hij zich het snelste goed ontwikkelen. Zet hem op een licht plekje en hou de grond licht vochtig. Spuit hem regelmatig even met een plantenspuit.

Alocasia Stingray met Baby’s

Plantrebelz.nl

Deze stekjes zijn gesponsord door Plantrebelz.nl, mocht je nog op zoek zijn naar een leuke kamerplant of je wil juist graag wat stekjes bestellen kijk dan even op de website van deze hippe plantenwinkel naar het huidige aanbod!

Tot slot

Of heb je nog een andere tip of opmerking over de Alocasia? Laat je dan een berichtje achter onder dit blog!
Vind je het leuk om meer over planten e.d. te lezen? Misschien vind je het dan leuk om ook mijn andere blogs te lezen:
Tien tips om zelf gemakkelijk natuurlijke plantenvoeding te maken!
Alles over terracotta potten
De mysteries van de Monstera
Fair Flora, echt eerlijke en groene planten
De Cactus
De Kokospalm

Copyright 2020 – Stephanie C. Boers – www.huisjeboompjeblogje.nl – All rights reserved.