De mysteries van de Monstera (gatenplant)

De mysteries van de Monstera (gatenplant)

 

We kennen hem bijna allemaal wel, we kunnen er eigenlijk niet omheen.. de Monstera Deliciosa, ofwel; gatenplant! Maar wat weten we eigenlijk van deze plant, behalve dat hij erg mooi decoreert.

De Monstera is een kruipende klimplant en komt voor in de tropische regenwouden van zuidelijk Mexico tot in Panama. Deze plant valt onder de zaadplanten.

De dikke stengel van de plant kan tot wel 20 meter lang worden. De grote, leerachtige, glanzende bladeren kunnen wel 25-90 x 25-75 cm groot worden. Het grappige is dat de bladeren als een soort rolletje groeien en zich later uitvouwen.

De jonge planten hebben kleinere bladeren zonder gate en lobben, de oudere planten hebben dit wel.

Deze tropische plant wordt veel als kamerplant gehouden. Ook het blad wordt gebruikt in de bloemsierkunst. De plant is inmiddels zó populair dat hij op assecoires, kleding en op behang e.d. wordt gedrukt.

De Monstera kan het beste gehouden worden tussen de 20 en 30 graden met een hoge relatieve vochtigheid en een plek in de schaduw. Wanneer de temperatuur beneden de 10 graden komt zal de plant stoppen met groeien. Bevriest de plant, dan zal deze het niet overleven. In ideale omstandigheden bloeit de plant (in het wild) na 3 jaar en dan duurt het nog een jaar voor de vruchten rijp zijn. Als kamerplant bloeien ze zelden. Wil ie de plant vermeerderen kun je dit doen door te stekken of door marcotteren.

Wanneer het winter is en de luchtvochtigheid te veel daalt is het slim de plant met een plantenspuit te besproeien. Anders loop je de kans dat de bladeren geel worden en afsterven.

Bijzondere weetjes over de wilde gatenplant

🖤 De vrucht van de gatenplant kan tot wel 25 cm lang en 3 a 4 cm breed worden.

🖤 Wanneer de plant voor het eerst bloeit bevatten de vruchten zoveel oxaalzuur dat ze giftig zijn. Ze kunnen direct pijnlijke blaasvormig, irritatie, zwelling en jeuk aan de slijmvliezen en stemverlies kunnen veroorzaken. Het duurt 1 jaar voor de vruchten rijp zijn en het veilig is om deze te consumeren.