Fair Flora, eerlijke en echt groene planten!
Planten zijn toch altijd groen zou je denken? Nou, nee.. dat is helaas niet altijd helemaal waar. In de media worden veel verhalen verteld over de productie in de sierteeltsector. Zowel positieve verhalen als negatieve verhalen. Vaak zijn deze verhalen niet heel erg genuanceerd; zo is de ene plant “100% klimaatneutraal”, maar gaan aan de andere kant “alle bijen dood door giftige tuinplanten” en “hebben mensen in Afrika geen water omdat er rozen gekweekt worden”. Fair Flora is hét bloemen- en plantenlabel dat transparantie biedt over de ecologische footprint en projecten wereldwijd ondersteunt!
Wat is Fair Flora
Fair Flora is een bedrijf dat zich richt op die waarheid en probeert daar zo transparant mogelijk in te zijn. Ze werken samen met kwekers die zich hard maken voor mens en milieu en dat ook graag laten zien.
Zo is er van elke plant die ze aanbieden een berekening gedaan wat de impact op het milieu is om deze te produceren. Dit noemen we de ecologische footprint.
Hierdoor krijgt de kweker veel inzicht, wat helpt om het steeds beter te doen. Ook tekent iedere kweker een verklaring, waarin aangegeven wordt dat er goed omgegaan wordt met personeel, de omgeving én dat dit ook verlangd wordt van de toeleveranciers van deze kweker.
Daarnaast vindt Fair Flora het belangrijk dat de kweker blijft investeren en ontwikkelen. Wat dit kost weet de kweker zelf het beste. Daarom bepaalt de kweker zelf de prijs van de bloemen en planten!
Een ecologische voetafdruk, say what?
Fair Flora wil de ecologische voetafdruk van de sierplanten industrie verkleinen, maar wat betekend dat precies.
Je kunt meten hoeveel ruimte nodig is voor de productie van wat we gebruiken en de opname van CO2 die we uitstoten. Deze ruimte omgerekend naar de hoeveelheid productief land, in gha (mondiale hectare) gemeten, heet de Ecologische Voetafdruk.
Wereldwijd is er (bij een eerlijke verdeling per persoon) 1,7 gha beschikbaar.
Maar wereldwijd gebruiken we nu gemiddeld 2,6 gha per persoon. We gebruiken dus meer dan dat er is omdat we hulpbronnen sneller verbruiken dan de aarde kan aanvullen. Daarmee teren we in op haar reserves. En dat is dus een van de redenen dat er steeds minder ruimte overblijft voor de natuur.
De ecologische voetafdruk heeft veel invloed op de natuur. Leefgebieden van dier- en plantensoorten verschralen en verdwijnen zelfs. De mens is met de natuur in concurrentie om beschikbare ruimte, waarbij de natuur het steeds vaker verliest. Hierdoor neemt de diversiteit aan soorten dieren en planten af. Het doel van Fair Flora om de ecologische voetafdruk te verkleinen is dus een bijzonder goed doel!
Is Fair Flora al 100% fair?
Dat is een goede vraag en het antwoord is heel simpel; nee, nog niet! Maar ze zijn wel hard op weg! Technisch, financieel of zelfs reglementair zijn er bepaalde dingen die ‘nog niet’ mogelijk zijn om te realiseren, maar met de aankoop van elke Fair Flora komen ze een stapje dichterbij!
Het is bijvoorbeeld nog niet gelukt om veel soorten planten zonder het gebruik van Veen te laten groeien en het is nog niet altijd mogelijk om ziekten en plagen 100% biologisch te bestrijden.
De sluipwespjes en lieveheersbeestjes die hiervoor gebruikt worden zijn niet altijd opgewassen tegen een grote plaag. En nu is het natuurlijk ook niet altijd even aantrekkelijk voor de consument om een plantje met beestjes erin te kopen ondanks dat dit juist hele nuttige beestjes zijn.
Het gebruik van plastic
Een belangrijk punt vinden voor Fair Flora is het plastic dat gebruikt wordt bij de teelt en distributie. Fair Flora streeft ernaar dit stap voor stap te verminderen, met als uiteindelijke doel om helemaal géén plastic meer te gebruiken wanneer het product de kwekerij verlaat. Ze zouden graag voorkomen dat plastic in de distributie en bij de consument terecht komt, waar het risico bestaat dat niet meer in de recyclingstroom terecht komt. Op deze manier wil Fair Flora voorkomen dat het plastic verloren gaat in de vuilverbrandingsoven of nog erger: dat het in het milieu terecht komt en bijdraagt aan de plastic soep. Ze zijn zelf al begonnen met de ontwikkeling van plasticloze oplossingen. De eerste stap is gezet: het etiket is van papier gemaakt en ze zijn bezig met hun eerste plasticvrije concept!
De gezichten achter Fair Flora
Deze zeven vrouwen zijn het gezicht achter dit bedrijf, hét bloemen- en plantenlabel dat transparantie biedt over de ecologische footprint van bloemen en planten en door de verkoop projecten wereldwijd ondersteunt!
Deze zeven dames ondersteunen Fair Flora vanuit hun eigen expertise gebied, ieder draagt zijn steentje bij, daar waar mogelijk. Samen zijn we sterk, we vullen elkaar aan in kennis, kunde en persoonlijkheden. Een bonte mix van enthousiasme!
Extra eisen voor kwekers
De Fair Flora kwekers zijn transparant over hun werkwijze. Vaak zijn er al bestaande certificeringen op het gebied van kwaliteit, arbeidsomstandigheden en milieu. Fair Flora voegt daar extra vragen aan toe, de footprintberekening is een vereiste. Daarnaast wordt de kweker uitgedaagd verbeteringen door te voeren. Fair Flora is het merk om duurzame bloemen en planten op de markt te brengen: volkomen transparant over de wijze waarop het product tot stand komt. Daar zijn we apetrots op. Wil je alle eisen eens nalezen? Klik dan HIER
Verkoop van Fair Flora vanuit jouw bedrijf en op die manier bijdragen aan en groenere wereld?
Dat kan! Fair Flora wil een zo groot mogelijk publiek bereiken natuurlijk! Want hoe meer de kwekers, aangesloten bij Fair Flora hun bloemen en planten kunnen verkopen, hoe meer ze kunnen investeren in verdere verduurzaming!
Daarnaast hebben de gekozen goede doelen die Fair Flora steunt daar ook extra profijt van!
Natuurlijk kunnen en willen ze dat niet alleen doen met hun eigen webshop: het ideale beeld zou zijn dat Fair Flora producten in alle tuincentra, bloemisterijen, supermarkten, bouwmarkten, warenhuizen, webwinkels en alle andere soorten winkels te vinden zijn: dat zorgt namelijk pas echt voor impact!
Ben je geïnteresseerd in verkoop van Fair Flora producten vanuit jouw bedrijf? Mail dan voor meer informatie naar retail@fair-flora.com of bezoek de website van FAIR FLORA voor meer informatie.
Nog meer over planten lezen? Neem dan eens een kijkje bij de volgende blogs over planten die ik geschreven heb:
– De kokospalm
– De Monstera
– De Cactus|
– De Alocasia
Wat vond je van dit blog? En kende je Fair Flora al? Ik ben erg benieuwd wat jij vindt van dit echt groene plantenlabel. Laat vooral een reactie achter onder dit blog!
Copyright 2019 – Stephanie C. Boers – www.huisjeboompjeblogje.nl – All rights reserved