In 5 stappen een opgeruimd huis en stralend interieur! Lekker ontspullen!

In 5 stappen een opgeruimd huis en stralend interieur! Lekker ontspullen!

Ken je die uitspraak? “Rommel in je huis, rommel in je hoofd”. Dat is dus echt waar! En dat is iets waar ik persoonlijk steeds meer tegenaan loop. Vroeger deed het me niets als ik troep om me heen had, maar nu heb ik twee kinderen en ik merk dat ik gestrest raak van al die prikkels die het met zich meebrengt. Ik wil graag een rustig en opgeruimd interieur. Ontspullen is daarbij een hele grote stap in de goede richting. Maar waar begin je met opruimen en spullen weg doen. Vandaag ga ik je helpen een serieus begin te maken! Ik leg je aan de hand van een concreet stappenplan uit hoe je je huis en je hoofd op kunt ruimen zonder dat het heel hoogdrempelig is, aan de hand van de filosofie van Marie Kondo.

Eigenlijk is de wereld een beetje verziekt, we zijn gewend om super veel te hebben en alles is binnen handbereik. We worden doodgegooid met kleding, met spullen en we stouwen onze huizen vol met meer dan we eigenlijk nodig hebben. Zien we de waarde nog in van dingen? Hebben we het echt nodig? Of neemt het onze ruimte in en werkt dat door in ons humeur. Jij mag het zeggen! Voor mijzelf weet ik het antwoord wel..

TIP: Marie Kondo op Netflix

Voordat we de stappen gaan doorlopen ga ik eerst een tip geven. En dat is om het programma van Marie Kondo te kijken op Nefflix, als je dat hebt!
Zij is een Japanse opruim consultant en haar manier van opruimen is wereldwijd een trend. Als je nog geen kennis hebt gemaakt is het hoogste tijd! In haar boek; ‘ Spark Joy’ doet zij haar filosofie uit de doeken. Het belangrijkste dat je leert uit haar boek is dat opruimen een combinatie is, naast opruimen moet je namelijk ook leren organiseren.
Je houdt vast aan wat je blij maakt en de overige dingen laat je los. Zo houd je een huis over met alleen waardevolle dingen die je blij en gelukkig maken. Ik leg je sowieso het een en ander uit dat ik van haar programma geleerd heb naar wil je echt rigoureus te werk gaan en je optimaal inlezen, dan is haar boek kopen een absolute aanrader!! Onderaan dit artikel vind je een LINK naar het boek.

Stap 1: Kleding

Waar beginnen we met opruimen?! Want je ziet in het begin door de bomen het bos niet meer! Dat had ik ook, ik deed werkelijk van alles door elkaar. En uiteindelijk schoot niets op, wat heel demotiverend is kan ik je vertellen. De methode van Marie Kondo bood voor mij echt uitkomst.
We beginnen namelijk gewoon met onze kleren. Iedereen in het huishouden doet dat voor zichzelf. (Tenzij kinderen nog te klein zijn om zelf te beslissen uiteraard, dan doen de verzorgers het). Haal AL je kleding uit je kasten en leg het op een grote hoop op je bed. Daarna ga je ieder kledingstuk stuk voor stuk beoordelen.

  • Heb ik dit kledingstuk echt nodig?
  • Draag ik dit kledingstuk echt?
  • Als ik dit kledingstuk in mijn handen heb, krijg ik er dan een blij gevoel bij?

Is je antwoord op deze vragen ‘nee’? Dan neem je afscheid van dit kledingstuk. Wees dankbaar dat het je gediend heeftt en neem er afscheid van. Sommige dingen heb je misschien een half jaar of een jaar niet meer gedragen, vraag jezelf af of je het überhaupt nog wel aan gaat trekken. Vraag je af of het logisch is om dingen te bewaren voor ‘voor later’. of voor ‘als je ze weer past’.

“Gooi je kleding niet zomaar weg, maar breng het naar een goed doel of kringloopwinkel! Mensen met een krap inkomen zullen je dankbaar zijn!”

Meteen een beter gevoel

Je zult merken dat wanneer de stapel kleding die weg gaat groeit, het gevoel van blijdschap en opluchting ook toe zal nemen. Het voelt echt goed om op te ruimen. Voordat je ermee bezig gaat kun je je dat haast niet voorstellen, maar het is wel degelijk zo!
Ben je klaar met de kleding uitzoeken? Je hebt waarschijnlijk een stuk minder om in de kast terug te leggen, dus: je hebt meer ruimte in je kast! Als je je ruimte in de kast optimaal wil benutten, dan kun je de Marie Kondo opvouw technieken gebruiken. Deze leer je uit haar boek, of je kunt de techniek gedeeltelijk afkijken uit het programma dat je op Netflix kunt zien. Ik kreeg van het programma zelf gewoon al zin in opruimen (geloof me, dat heb ik nooit) en ben met een schuin oog op de tv aan de slag gegaan.

Stap 2: De keuken, badkamer, woonkamer en studeerkamer

Wat je zojuist met je slaapkamer gedaan hebt, ga je herhalen voor iedere ruimte die je hebt. En nee, dit alles hoeft echt niet allemaal in een dag. Dat kun je helemaal op je eigen tempo doen.
Heb je iets langer dan een half jaar niet gebruikt? Dan heb je het hoogstwaarschijnlijk ook niet nodig. Ook spullen ‘zonder doel’ lekker weg gooien. Oude tijdschriften? Wanneer kijk je daarin?
Vind je het lastig om een hele kamer, keuken of kast tegelijk te kunnen overzien met opruimen? Dan kun je ook in categorie opruimen, leg al je boeken, cd’s, dvd’s, knutselspullen etc. bij elkaar en zoek ze per categorie uit. Je zal merken dat je hierbij beter overzicht kunt houden.

Stap 4: De zolder en de garage

De zolder en je garage zijn de laatste stappen van het huis die je aan kunt gaan pakken. Waarom doe je deze ruimtes het laatste? Omdat hier vaak de meeste spullen liggen. Je bent al zo ver gekomen, dat je voor je gevoel dit laatste stuk ook nog wel kan doen! Alle spullen die weg gaan zet je apart en zorg ook dat ze meteen weg gaan. Dus; naar de kringloop of een ander goed doel. Kom je dingen met emotionele waarde tegen? Zorg dan dat ze gezien worden, maak ze onderdeel van je interieur. Leg of zet ze op een plek waar ze gezien worden en laat ze niet weg stoffen op een plek waar je er nooit naar kijkt. Zonde toch?

Stap 5: Herhaal, herhaal en herhaal!

Yes! Je hebt het tot stap 5 gehaald! Wat moet jouw huisje opgeknapt zijn! Voel je dat de last van je schouders is gevallen? Heerlijk!
De laatste stap is, om dingen niet weer aan te laten groeien maar stap 1 tot en met 4 te blijven herhalen. Doe je het stappenplan nog een keer zul je zien dat je toch weer anders naar je spullen zal kijken en dat je nog meer spulletjes weg kunt doen. Zo geniet je eindelijk weer van een stralend en opgeruimd interieur!

Nog veel meer inspiratie met het geweldige boek van Marie Kondo

Was jij al bekend met de filosofie van Marie Kondo? Heb je iets aan dit blog gehad? Ik ben super benieuwd, dus laat het me vooral hieronder weten in de reacties want ik vind schrijven enorm leuk, maar ik kan uiteraard feedback gebruiken! En van een positieve reactie wordt ik natuurlijk ook heel blij!
Ben je geïnspireerd en wil je meer leren over opruimen, ordenen en vouwen op de Marie Kondo manier? Klik hieronder op het boek van Marie Kondo om hem te bekijken en/of te kopen!
Beentjes omhoog, boek lezen, opruimen en ontstressen! Yes!

Volg Interieur & Lifestyleblog Huisje Boompje Blogje ook op INSTAGRAM of FACEBOOK!

Tekst en foto’s: Copyright 2019 – Stephanie C. Boer – www.huisjeboompjeblogje.nl – All rights reserved