Terracotta potten, lees er alles over!

Terracotta potten, lees er alles over!

Terracotta bloempotten kent iedereen wel, maar niet iedereen kent de verschillende voor en nadelen van deze potten.
“Terra cotta” is Italiaans en betekent letterlijk “gebakken aarde”, wij noemen dit aardewerk. Het is een natuurproduct. Terracotta is ongeglazuurd aardewerk van (roodbakkende) klei. In dit blog vertel ik je alles wat je nog niet wist over deze mooie natuurlijke plantenpotten!

Eigenschappen

De potten zijn niet geglazuurd. Dit betekend dat het water niet alleen van bovenuit de pot verdampt maar ook door de gehele kleiwand heen. Bij bijvoorbeeld plastic potten verdampt het water alleen van bovenuit de pot. Het nadeel is dat je de plantjes wat vaker water moet geven, maar het voordeel is dat de pot ook ademend is en er lucht bij de wortels van de plant komt. Dit zorgt er onder andere voor dat je minder snel wortelrot hebt.

Zijn terracotta potten vorst resistent?

Er wordt vaak gezegd dat terracotta potten vorst resistent zijn, maar klopt dit eigenlijk wel? Eigenlijk niet echt. Wanneer er water in je pot staat en het water bevriest heeft het meer volume nodig. Er komt dan enorm veel druk op de pot te staan en dit kan ervoor zorgen dat de bodem van de pot er gewoon uit kan vallen, ongeacht van welk materiaal de pot gemaakt is. Ook kan een pot gemaakt van aardewerk gaan schilveren door de het water die in de poriën gezogen wordt. Ook dit zet uit wanneer het water bevriest en kan voor problemen zorgen. Dikkere potten zijn minder kwetsbaar dan dunne potten maar ook het kwaliteit van het pot (en daarbij van de grondstoffen, het productie proces en de oventemperatuur) speelt een rol.

Heb je nieuw terracotta potten? Voorkom problemen!

Als je nieuwe terracotta potten hebt gekocht, leg ze dan even in een bak water zodat er water in kan trekken. Wanneer je dit niet doet, zal de pot in het begin heel veel water uit de aarde en van de plant trekken want uiteraard niet bevorderlijk is. Sowieso moet je planten in terracotta wat vaker water geven, omdat ze altijd wel wat blijven zuigen.

Kalk aanslag

Terracotta potten verkleuren vrij snel. Wanneer je al een stel oude terracotta potten hebt kan er kalk aanslag zijn ontstaan op je pot. Sommige mensen vinden dit juist leuk, omdat je pot er dan lekker oud en vintage uitziet. Maar wil je deze kalklaag toch weg hebben kun je de pot een poosje in azijnwater zetten, of door hem met azijnwater af te nemen met een sponsje. Spoel hem even goed af voor je hem weer opnieuw gebruikt.

Verven

Wil je een leuk patroontje aan je Terracotta potten geven? Deze potten kun je prima verven! Hoe leuk is het om je pot precies zo te stijlen dat hij bij jouw interieur en/of tuin past! Je kunt hier gerust Flexa verf voor gebruiken. Je kunt eerst eventueel een leuk motief afplakken met verftape. Wil je dat de verf mooi dekt, verf hem dan twee keer.

Wat vond je van dit blog? En wist je dit allemaal al of heb je iets nieuw geleerd? Ik ben erg benieuwd, laat vooral een reactie achter onder dit blog!
Heb je ook interesse om verder te lezen over planten? Lees dan eens mijn plantenblogs!
De kokospalm
De cactus
De monstera
Echte groene planten (ecologisch verantwoord)
De Alocasia

Copyright 2019 – Stephanie C. Boers – www.huisjeboompjeblogje.nl – All rights reserved.