Een simpele maar stijlvolle botanische kersttafel

Een simpele maar stijlvolle botanische kersttafel

Ben jij ook zo gek op planten en bloemen? Of eigenlijk gewoon het gehele botanische thema?! Waarom maak je niet een botanische kersttafel! Tips nodig? Ik vertel je graag wat je nodig hebt om een simpele maar sfeervolle botanische kersttafel te dekken! En natuurlijk geef ik je nog veel meer ideetjes mee dan alleen de manier waarom ik mijn eigen tafel gedekt heb!

Wat is de basis voor een mooi gedekte kerst tafel

Er zijn een aantal basis items die niet mogen ontbreken aan jouw botanische kersttafel! Denk aan;
– Servetten (Papier of stof) + evt. servet ringen of touw om samen te binden
– Tafelkleed (Tenzij je een mooie tafel hebt die bij het thema van je kersttafel past).
– Servies
– Bestek (Dit kan gewoon RVS bestek zijn of kies bijv een feestelijk bestek in het goud, rosé goud of zwart
– Kaarsen en kaarsenhouders
– Wijn en/of water glazen

Ik koos voor de moois stylist glazen van Libbey

Welk groen kun je gebruiken voor je botanische kersttafel

Je kunt kiezen voor verschillende mooie takken, bloemen en planten op je tafel. Zelf heb ik gekozen voor luchtplantjes, eucalyptus en dennentakjes maar je kunt ook goed gebruikmaken van bijvoorbeeld;
– Hulst met mooie rode bessen
– Gipskruid
– Sierappeltjes
– Dennenappels
– Droogbloemen
– Olijftakken
– Pluimen (kleine pampus pluimen bijvoorbeeld)
Vind je het leuk om iets met kerstballen te doen op je tafel? Denk dan eens aan doorzichtige vulbate kerstballen, deze kun je ook vullen met mooie (dennen)takjes, besjes en ander groen decoratie materiaal!

Bijzondere (budget) servetten

Ik wilde eigenlijk geen papieren servetten dit jaar, ik wilde graag stoffen servetten. Maar daar was het budget helaas niet voor toch heb ik een mooie manier gevonden om stoffen servetten te kunnen gebruiken en deze budget tip deel ik graag met je! Ben jij net als ik iemand die stoffen etc bewaard? Dan kun je er ook voor kiezen om zelf servetten te maken! Haal die leuke stofjes maar van zolder! Afhankelijk van hoe groot je de servetten wil hebben (ik koos 45×45 cm) knip je ze op maat en naai je er een randje omheen op de naaimachine. Of, je kies net als ik een stof die grof is en die mooi is als hij rafelt! In dat geval hoef je ze alleen op maat te knippen! Ik heb er zelf voor gekozen de servetten op te rollen, en met takjes en samen te binden met grof touw. Hier hou ik dus van he! Iets super leuks dat geen drol kost!

Touch of gold

Iets dat heel goed bij groen staat is goud, daarmee maak je een tafel gelijk ook sjiek! Ik heb verschillende gouden accessoires toegevoegd aan mijn botanische kersttafel zoals de kandelaren en de gouden schaaltjes in bladvorm. (Ook weer botanisch maar net even anders). Je zou ook heel goed een goud bestek aan deze tafelschikking toe kunnen voegen. (Sorry peeps, die had ik niet).

Geen regels

Het leukste van een kersttafel is, is dat er geen regels zijn! Jij moet doen wat jij mooi vind! Vaak is het wel mooi wanneer je kleuren terug laat komen. Wij hebben bijvoorbeeld roestkleurige lampen boven de eettafel, het is dan heel mooi om ‘verbinding’ te maken met je kersttafel. Ik heb daarom twee roestkleurige potjes met plantjes gebruikt op mijn kersttafel. Dat zorgde ervoor dat het totaalplaatje echt een geheeld werdt.

Natuurlijk of kunstlicht

Onder natuurlijk licht verstaan we daglicht van buiten of kaarslicht, aangezien de diners meestal avonds zijn kunnen we daglicht wegstrepen. Heb je dimbaar licht? Dan is dat een mooie vorm van kunstlicht die toch sfeer brengt in je kamer. Je kunt dit ook combineren met kaarslicht! Heb je geen dimbare lampen maar wil je toch sfeer creëren? Kies dan bijvoorbeeld voor kaarslicht en een mooi lichtsnoer over het midden van je tafel. Kaarslicht alleen geeft vaak te weinig licht om goed te zien wat er op je bord licht (tenzij je natuurlijk een zee aan kaarsen aansteekt).

Waar koop je wat

Heb je leuke dingen gezien op mijn kersttafel? De meeste dingen zijn ook nog eens leuk van prijs! Hieronder maak ik een lijstje met waar alles vandaan komt!

Action: Kaarsenstandaards, schaaltjes blad, kaarsen
Ikea: Placemats palmblad
Glazen: Libbey
Servetten: DIY
Onderzetters: Earthware
Luchtplantjes: Tuincentrum Gernel en Orchideeenhoeve
Plantjes in pot: Lidl (oude collectie)

Heb je zelf nog een leuke kersttafel tip? Laat hem achter onder dit bericht! En vind je het leuk om meer over plantjes te lezen?! Lees eens verder bij mijn andere blogs over de volgende planten:
Cactus
Kokospalm
Monstera
Alocasia
Alles over terracotta potten

Copyright 2019 – Stephanie C. Boers – www.huisjeboompjeblogje.nl – All rights reserved.