Alles over het pannenkoekenplantje!

Alles over het pannenkoekenplantje!

Yes! Eindelijk weer een nieuw blog over plantjes! Ik heb het de laatste tijd erg druk gehad en daardoor kwamen mijn plantjes wat meer op de achtergrond maar hier is er eindelijk weer eentje!
Ik ga jullie vertellen over een favoriet van veel mensen; het pannekoekenplantje! Oftewel Pilea Peperomioides! Ken jij hem al? Zo niet dan zou ik zeker snel verder lezen. Zo wel? Dan ook! Want er valt zat te ontdekken over dit leuke plantje!

Oorsprong naam

Deze plant was in de jaren 70 al populair maar heeft een echt comeback gemaakt! Waarom deze plant ‘pannenoekenplant’ genoemd wordt is natuurlijk niet zo moeilijk, zijn grappige ronde blaadjes lijken op kleine pannenkoekjes of muntjes. Oorspronkelijk komt dit plantje uit China. Dat is ook de reden waarom deze plant in het Engels ‘Chinese Money Plant’ heeft.

Water geven

De pannenkoekenplant is niet gek op te veel vocht, op internet wordt aangeraden om dit plantje om de week een kleine hoeveelheid water te geven. Zelf ben ik nogal fan van ‘mijn vinger in de aarde steken’ want dat zegt meer over jouw plant dan wat er in een omschrijving staat. Het ene huis is wat kouder, wat betekend dat de aarde minder snel droogt. En het andere huis is super warm (denk aan oudere of kouwelijke mensen) en daar droogt de aarde weer sneller. Ook is de plak waar je plant staat belangrijk. Staat hij op een vensterbank boven een verwarming waar het vaak warm is omdat de verwarming aan staat. Of staat je plantje op de eettafel, al dat soort dingen hebben invloed. Zelfs het pot je heeft invloed! Heb je een terracotta potje zal het potje door zijn poreuze klei vocht aan de aarde en dus aan je plant onttrekken. Bij een keramiek potje zal dit niet gebeuren.
Voel dus gewoon waneer de aarde echt ingedroogd is en geef dan pas weer een scheutje warer.

Ideale standplaats

De pannenkoekenplant vind een plekje met zon heerlijk, maar let wel op dat je hem op zomerse dagen een ander plekje geeft, zeker wanneer hij bij een raam op het zuiden staat. De zon wordt dan echt te heet voor je Pannekoekje. De jonge blaadjes zullen dan verschrompelen.
Staat je plant te licht of te donker dan zullen je blaadjes geel worden. (Geel worden van blaadjes in het algemeen ‘kan’ ook een teken zijn van te weinig voeding dus dat is ook iets om op te letten). Het is altijd een beetje ‘zoeken’ en ‘aanvoelen’. Op een gegeven moment krijg je echt het gevoel dat je je plantje begint te kennen en hoe hij reageert op dingen. Dus niet klakkeloos doen wat op internet staat, maar ‘voel’ en ‘kijk’ hoe je plantje reageert.

Verpotten

Verpotten kun je het beste doen in het voorjaar, waarom? omdat de plant dan meer energie heeft en eventuele beschadigde wortels sneller herstellen. Hoe groot moet de pot zijn, is ook wel een belangrijke vraag. Wordt je huidige potje te klein, kies dan een pot die 20% groter is dan het oude potje. Dit geeft de plant weer wat extra ruimte om verder te groeien en te ontwikkelen. Als je het op deze manier doet, blijft je pannenkoekenplant helemaal happy!

Voeding

In principe is de Pannekoekenplant niet veeleisend en heeft ook niet perse extra voeding nodig, wil je hem toch wat bijvoeden zorg dan dat je niet te veel voeding geeft. Dan kan de grond namelijk zuur worden en gaat je plant dood. Ik gebruik zelf potgrond met voeding voor binnenplanten, daar zitten de juiste verhoudingen in en de plantjes doen het er goed op.

Verkleurde blaadjes

Soms worden blaadjes van je Pannenkoekenplant geel, dit is normaal en wil niet zeggen dat je plant meteen ongezond is. Soms vallen ze er zelf af maar zodra ze geel zijn kun je ze er ook zelf voorzichtig afhalen.
Het afvallen van de blaadjes zorgt er uiteindelijk voor dat er een ‘stammetje’ gevormd wordt.
Worden er te veel blaadjes geel, kijk dan eens naar de standplek of de hoeveelheid water die je plantje krijgt.

Stekken

Hoe stek je deze plant? Helemaal niet! Het gaat namelijk helemaal vanzelf! Rondom de moederplant groeit vanzelf kleine kindjes! Wacht een poosje tot de kleine plantjes ietsje groter en niet zo kwetsbaar meer zijn, daarna kun je ze voorzichtig lossnijden en in een eigen potje aarde zetten. En tadaaa.. daar is je nieuwe pannenkoekenplant! Ik zie soms mensen die het kleine pannenkoekje bij de moeder uit de aarde halen en hem dan op water zetten. Dat is helemaal niet nodig! Dus hou het simpel, wat uit de aarde komt, lekker in de aarde houden!

Bijzonderheden

Zover bekend is de pannenkoekenplant niet giftig, dus je kunt hem gerust houden in een huis waarin kinderen en huisdieren wonen.
Het pannenkoekje is niet gevoelig voor ziektes, wel kan het voorkomen dat je last krijgt van meeldauw. In dat geval is het belangrijk dat je dit bestrijd. Dit kan met biologische bestrijdingsmiddelen of met chemische. Persoonlijk heeft biologische altijd mijn persoonlijke voorkeur.

Lees ook eens verder bij mijn andere blogs over de volgende planten:
Cactus
Kokospalm
Monstera
Alocasia’s
Alles over terracotta potten

Copyright 2019 – Stephanie C. Boers – www.huisjeboompjeblogje.nl – All rights reserved.