10 tips om zelf natuurlijke plantenvoeding te maken!

10 tips om zelf natuurlijke plantenvoeding te maken!

Huh? Zelf plantenvoeding maken? Jazeker! Het kan echt! Het is zelfs niet moeilijk en ook nog eens leuk om te doen!
Tegenwoordig verkopen ze overal mest, dus kopen lijkt heel voor de hand liggend, maar vaak heb je alle spulletjes al in huis om plantenvoeding te maken. Zeker in het kader van duurzaamheid is dit handig, je bespaart plastic flessen, chemie maar ook nog eens op geld! Daarbij werken deze voedingsmiddelen ook nog eens net zo goed als de middelen die je in de winkel kunt krijgen.

Een natuurlijke bodem

Een natuurlijk en gezond tuin -en/of- plantonderhoud begint bij een natuurlijke bodem. Om een gezonde bodem te creëren kun je compost door de aarde scheppen. Compost ontstaat door de vertering van natuurlijk materiaal, dit is de meest milieuvriendelijkste bemesting. Je kunt natuurlijk zelf een composthoop maken, maar niet iedereen heeft hier de ruimte voor. Geldt dat ook voor jou, ga dan snel door naar de volgende tips.

Kookwater

Wil je liever een gemakkelijkere tip proberen? Gooi dan allereerst je kookwater van de aardappelen en/of groente niet weg! Hier zitten namelijk mineralen en vitamines in. Laat het kookwater van je aardappelen of groente afkoelen, dit kun je gebruiken om je planten te voeden. Let op; je kunt dit water alleen gebruiken wanneer je géén zout hebt toegevoegd aan het kookwater.

Gekookte eitjes

Wanneer je regelmatig een eitje kapot tikt, spoel de schaaltjes dan even om, maal ze fijn en meng deze met aarde. De eierschillen bevatten namelijk veel kalk en zijn een prima bron van calcium voor planten die van een kalkrijke grond houden. Enkele voorbeelden van deze planten zijn: druiven, hortensia, geranium en lavendel.

Water met calcium

Tevens kun je ook het kookwater van gekookte eieren af laten koelen en aan je planten (of gazon!) geven, ook dit geeft calcium af aan het water en dit is goed voor je planten. Daarnaast werkt kalk ook nog eens ontzurend voor de bodem. De planten zullen goed groeien en fijn nieuw bladgroen gaan vormen.

Kopje thee

Heb je lekker thee geleut maar is je theepot nog niet leeg? Niet weggooien hoor! De thee die je over hebt kun je het beste verdunnen met water en aan je plantjes geven.
Waarom? Thee bevat namelijk de stof tannine. Deze stof bevordert de groei op biologische wijze.  Daarbij zijn planten niet kieskeurig, iedere theesoort is geschikt als meststof.
Eventueel kun je ook losse thee door de potgrond mengen of gebruikte theezakjes in het gietwater doen.

Kopje koffie

Heb je een lekker bakje koffie op? Ook de koffiedik kan gebruikt worden als plantenvoeding, deze kun je het beste door de aarde vermengen.

Bitterzout

Planten die van extra magnesium en zwavel houden zoals; wortelen, paprika, aardappels, tomaten, rozen en andere blad houdende planten kun je verwennen met wat epsom zout (ook wel bitterzout genoemd).
Los een eetlepel bitterzout op in een liter water en gebruik dit tijdens het water geven. Magnesium is een erg belangrijk element in het bladgroen van de plant.

Groente en Fruit

Heb je regelmatig groente en fruit afval? Dan kun je hier een prima mengseltje mee maken voor je planten. Bewaar hiervoor de schillen van je groente in een emmer. Giet er kokend water overheen en laat dit een dagje trekken en haal het mengsel even door de zeef. Klaar is je plantenvoeding!

Bokashi emmer

Ook is het mogelijk om een Bokashi emmer te gebruiken. Hierin kun je je GFT afval laten fermenteren. Je voegt wat actieve micro-organismen toe welk ervoor zorgen dat een natuurlijk proces in werking wordt gesteld. De bak stinkt niet en kan zowel binnen als buiten neergezet worden.
Lees meer op Wikipedia over de Bokashi emmer.

Wormenbak

Laatst las ik een artikel dat je ook een wormenbak kunt gebruiken om plantenvoeding mee te maken. Dit is een soort compost bak waarbij je je keuken afval, maar ook papier en karton om kan zetten in voedselrijke grond voor je planten. Je kunt een handvol wormen en organisch afval in het onderste blad plaatsen, de worden verwerken dan het voedsel. Wanneer het onderste blad gevuld is kun je een volgend blad toevoegen.
De wormen zullen naar boven naar de nieuwste voedselbron gaan wat betekend dat ze het onderste blad vol met voedingsrijke compost achter laten. Terwijl afval wordt afgebroken, filtert vocht door het systeem en neemt voedingsrijke deeltjes mee. Deze organische, vloeibare meststoffen kan je direct uit het kraantje halen.
Lees meer over de wormenbak op Wikipedia.

Overbemesting

Net zoals met alle andere ‘meststoffen’ is het aan te raden niet te veel te gebruiken want op het moment dat je je plant overbemest neemt de plant niet alle voedingsstoffen meer op en blijven deze in de aarde zitten. Een overschot zorgt ervoor dat je grond zuur wordt en je plant dood gaat.
Heb jij nog fijne tips die hier niet bij staan? Laat ze gerust weten in een bericht onder dit blog, zodat wij er ook nog iets van kunnen leren! 

Lees je graag meer over planten?

Hoe vond je dit blog over plantenvoeding? Stonden er dingen in die je nog niet wist?
Of heb je nog een andere tip? Laat hem achter onder dit blog!
Vind je het leuk om meer over planten e.d. te lezen? Bekijk dan ook eens mijn andere blogs!
Alles over terracotta potten
De Alocasia
De mysteries van de Monstera
Fair Flora, echt eerlijke en groene planten
De Cactus
De Kokospalm

Copyright 2019 – Stephanie C. Boers – www.huisjeboompjeblogje.nl – All rights reserved.