Kruiden; De kerrie plant

Kruiden; De kerrie plant

Via mijn INSTAGRAM en website wil ik zo veel mogelijk mensen enthousiast maken over de natuur; zaaien, tuinieren, binnen en buiten planten. En dan vooral de eetbare planten! Ik schrijf er graag over en hoop op deze manier ook mijn enthousiasme over te kunnen brengen op anderen.
Vandaag wil ik jullie meer gaan vertellen over de kerrie plant! (Ook wel Helichrysum italicum genoemd, in het Latijn).

Ben jij ook helemaal into de kruiden in je tuin? Of weet je er juist nog niet zo veel van af en wil je er meer over weten? Lees dan snel verder, want dit is echt een fantastisch kruiden plantje!

Kenmerken

Je herkent dit mooie wintervaste en bladhoudende plantje aan zijn zilvergrijze blaadjes, het blad is smal, naaldvormig en zilvergrijs met een zoetige kerriegeur. Hij draagt gele geurende bloemen en hij wordt ongeveer 45 cm hoog.
Ondanks dat je het wel zou vermoeden, maakt deze plant geen standaard deel uit van de kerrie die wij in onze keuken gebruiken.
Je kunt de takjes en de bladeren van de kerrieplant vers en gedroogd gebruiken in de keuken. Vooral in de Aziatische keuken is de kerrieplant veel gebruikt en geliefd, maar in Azië zelf wordt de kerriesmaak over het algemeen verkregen van bladeren van de boom Murraya koenigii. De smaak hiervan is zoet, zacht en kruidig en lijkt op kerrie.
De kerrie plant heeft een ronde, donzig witte stengel die daarna groen wordt. In het tweede seizoen zul je zien dat je de stengel van je kerrie plant verhout. De bloemen van het kruid vormen in de nazomer kleine, mosterdgele trosjes met een zoetige, milde kerriegeur. Deze bloemen verdragen zelfs temperaturen van min 10 °C in de winter.

Standplaats en verzorging

Deze plant houdt van een zonnige en droge standplaats, hij is zeker niet gediend van ‘natte voeten’.
Geef de kerrieplant niet te veel meststoffen, anders gaat de plant te ‘weelderig’ groeien en verandert zijn mooie grijze kleur in groen.
Je kunt de kerrie plant na de bloei licht terug snoeien in september-oktober, anders krijg je een warrige losse plant. Wanneer je liever sterk wil terugsnoeien, doe je dit best in het voorjaar.
Ook kun je Kerrie makkelijk kweken in potten op het terras. Ik heb mijn kerrie planten zelf ook in een pot staan, omdat onze tuin nog niet klaar is.
Je kan doorlopend gewoon zonder problemen takjes afplukken voor gebruik in de keuken. Tijdens strenge winters is het wel verstandig om de plant af te dekken.

Oogst

De takjes van de kerrie plant kun je gewoon doorlopend plukken. Je kunt ze gebruiken voor soepen, sausen, groenten, rijst en vleesgerechten. Je kunt de takjes kort meekoken. Voeg ze daarvoor 10 min voor het einde van de bereiding toe aan het gerecht en verwijderd deze vlak voor het serveren.
Ook kun je het kruid vermalen met de vijzel. Ga je in het najaar de plant terug snoeien? Droog dan de takjes die je niet meteen opeet. Je kunt deze dan later alsnog gebruiken voor je gerechten.

Kruiden recept voor visfilets

Als je kerrie fijn maakt met de vijzel, kun je dit goed combineren met rozemarijn, salie en tijm. Meng dit met wat olie, breng het op smaak met wat peper en zout.
Wanneer je dit gedaan hebt kun je het mengsel verdelen over je visfilets.
Na het vervelen kun je de filets bijvoorbeeld in zilverfolie op de gril of barbecue leggen. Een feestje voor je smaakpapillen kan ik je vertellen!
Bon appetit!

In het kort

  • Wintervast
  • Bladhoudend
  • Zonnige en droge standplaats
  • Kan in een pot op het terras of balkon
  • Snoeien: september/oktober
  • STERK terugsnoeien beter in het voorjaar
  • Valt onder de stro-bloemen
  • De kerrie plant wordt ook wel Italiaans zonnegoud genoemd

Verder lezen?

Of heb je nog een andere tip of opmerking over de kerrie plant? Laat je dan een berichtje achter onder dit blog!
Vind je het leuk om meer over planten e.d. te lezen? Misschien vind je het dan leuk om ook mijn andere blogs te lezen:
Tien tips om zelf gemakkelijk natuurlijke plantenvoeding te maken!
Alles over terracotta potten
De Alocasia Zebrina
De mysteries van de Monstera
Fair Flora, echt eerlijke en groene planten
De Cactus
De Kokospalm

Copyright 2020 – Stephanie C. Boers – www.huisjeboompjeblogje.nl – All rights reserved.